Controversiële petitie over ‘LGBT-propaganda’ moet overwogen worden in Kazachstan - blog - Gay Vrienden Club (2024)

Een petitie tegen zogenaamde “LGBT-propaganda” heeft meer dan 50.000 handtekeningen ontvangen, wat betekent dat het Kazachse Ministerie van Cultuur en Informatie deze in overweging moet nemen. Een aantal deskundigen is echter van mening dat beperkingen voor de hom*ogemeenschap het imago van Kazachstan zouden schaden. Bovendien staan de auteurs van de petitie bekend om hun controversiële initiatieven.

De Kazachse Ouderbond is de auteur van de petitie “Wij zijn tegen open en verborgen LGBT-propaganda in de Republiek Kazachstan”, die werd gepubliceerd op het officiële E-Petition.kz-portaal. Volgens artikel 90-4 van het Wetboek van Administratief Proces moet de regering een petitie met 50.000 handtekeningen in overweging nemen. Er zal een werkgroep worden opgericht met daarin geïnteresseerde partijen, overheidsinstanties en publieke verenigingen. De behandeling van officiële verzoekschriften is een relatief recente innovatie. Tot nu toe hebben slechts drie ervan het vereiste aantal handtekeningen verzameld. De eerste kwam in de nasleep van de moord op Nukenova door een in ongenade gevallen voormalige minister. Het werd door de president van Kazachstan zelf overwogen en leidde tot baanbrekende wetgeving inzake huiselijk geweld . Het besluit om publieke inbreng via petities toe te staan, wordt gezien als een teken van de vervulling van president Tokajevs belofte van een meer betrokken en bewuste ‘ luisterstaat ’.

Kazachstan heeft herhaaldelijk pogingen gezien om in verschillende wetgevingshandelingen een dergelijk verbod op het bevorderen van ‘niet-traditionele betrekkingen’ op te nemen. Deze amendementen werden echter niet aangenomen, hoewel talrijke afgevaardigden en publieke figuren van de Mazhilis (lagere kamer van het parlement) zich ervoor uitspraken.

Niettemin zijn er in Kazachstan gevallen geweest waarin mediaproducten met wat als ‘hom*oseksuele inhoud’ wordt beschouwd, niet op de markt kwamen. In 2022 kondigde de voormalige minister van Cultuur en Informatie, Dauren Abaev, bijvoorbeeld aan: “In antwoord op talrijke verzoeken van burgers en de media deel ik u mede dat de animatiefilm Lightyear niet in Kazachstan zal worden vertoond.” Officieel verbood het ministerie de vertoning van de Hollywood-animatie in de bioscopen echter niet. Volgens geruchten hebben distributeurs zelf vertoningen geannuleerd als reactie op de publieke verontwaardiging. Ook werd in januari 2024 in Kazachstan een website voor LHBT’s geblokkeerd. De site bevatte onder meer materiaal om jongeren te helpen vragen over hun seksuele geaardheid te beantwoorden.

“Tijdens het monitoren van de internetbron selftanu.kz werd een overtreding van de wet vastgesteld met betrekking tot het plaatsen van informatie die schadelijk is voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen”, verklaarde het Ministerie van Cultuur ter rechtvaardiging van het blokkeren van de site.

Het hoofd van de groep die de huidige petitie promoot, Bagila Baltabaeva, verklaarde: “Liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht wordt openlijk aan onze kinderen opgedrongen. Het wordt hen opgedrongen in boekwinkels, op tv-schermen en op smartphones. Jongeren verspreiden openlijk [informatie over] en promoten hun ongezonde relaties. Zo krijgen heimelijk en subtiel nieuwe normen voor seksuele relaties vorm onder jongeren. Tegelijkertijd wordt gepromoot dat traditionele waarden overblijfselen uit het verleden zijn, een teken van achterlijkheid. Daarom zwijgen velen uit angst voor kritiek. En degenen die de moed verzamelen en zich uitspreken tegen LGBT-propaganda worden gebrandmerkt als retrogrades en conservatieven.”

Dit is niet het eerste controversiële initiatief van de Kazachstaanse Ouderbond. Vertegenwoordigers van de groep hebben eerder campagne gevoerd tegen zwaardere straffen voor geweld tegen vrouwen en kinderen en vaccinaties. Op sociale media ontstond onlangs een intens debat door uitspraken van leden van de Oudervereniging tegen de nieuwe wet op huiselijk geweld . Toen het wetsvoorstel werd besproken, probeerden ze angst te zaaien door te beweren dat de wet zou leiden tot een ‘machine in Kazachstan voor de verwijdering van kinderen en het uiteenvallen van gezinnen’. Mazhilis-afgevaardigden die aan het wetsvoorstel werkten, moesten publiekelijk uitleggen dat de verwijdering van kinderen uit gezinnen op geen enkele manier werd overwogen.

Een aantal publieke figuren hebben zich ertegen uitgesproken dat een dergelijk verbod zelfs maar in de regeringsgebouwen wordt besproken. Feminist en activist Aigerim Kusayynkyzy is van mening dat de recente petitie de fundamentele rechten schendt die in de grondwet zijn vastgelegd. “Vervolging van een persoon vanwege zijn seksuele geaardheid en genderidentiteit is een grove schending van zijn rechten. Het aantal landen dat te maken krijgt met de crisis van de hom*ofobie groeit elke dag. Samen met mensenrechtenexperts stellen we de vraag hoe we hom*ofobie kunnen bestrijden aan de orde. Als je een toonaangevend land wilt worden op het gebied van de mensenrechten, hoop ik dat zulke onmenselijke wetten niet zullen worden aangenomen”, zei ze op sociale media.

Khalida Azhigulova, een mensenrechtenactivist en advocaat die lid was van de Mazhilis-werkgroep die hielp bij het ontwikkelen van de wet die de straffen voor huiselijk geweld verscherpt, noemde de petitie illegaal: “Ik geloof dat een dergelijke petitie ongrondwettelijk is, omdat deze in strijd is met het grondwettelijke beginsel. het verbiedt discriminatie onder alle omstandigheden en brengt haat en intolerantie over naar een hele sociale groep. Een dergelijke petitie had überhaupt niet op de officiële petitiewebsite van de staat mogen worden geplaatst. Geen enkel gerenommeerd internationaal petitieplatform zou ooit toestaan ​​dat zo’n hatelijke en discriminerende petitie wordt geplaatst, en ons staatspetitieplatform mag niet veranderen in een instrument van obscurantisme en haat. Het feit dat minstens 50.000 mensen de petitie hebben ondertekend, zou ernstige zorgen veroorzaken in echte democratische regimes waar mensenrechten worden gewaardeerd. Een verbod op zogenaamde LHBT-propaganda zou een grove schending zijn van de internationale mensenrechtenverplichtingen van Kazachstan.”

Het buurland Rusland heeft onlangs een wet aangenomen die ‘LGBT-propaganda’ verbiedt, waarna administratieve zaken tegen talloze activisten werden geopend.

dit is een google translate vertaling

bron: https://timesca.com

Controversiële petitie over ‘LGBT-propaganda’ moet overwogen worden in Kazachstan - blog - Gay Vrienden Club (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 6015

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.