"Energy sniffs" zijn in opmars: wat zijn die snuifpoeders? Welk effect hebben ze? En zijn ze gevaarlijk? (2024)

Gezondheid

"Energy sniffs" zijn in opmars: wat zijn die snuifpoeders? Welk effect hebben ze? En zijn ze gevaarlijk? (1)

Een voorbeeld van zo'n "energy sniff"

Energiepoeders die je moet snuiven en die zo een krachtige energieboost geven, zijn in onze buurlanden aan een opmars bezig. "Legaal en totaal onschuldig", zo promoten de producenten het poeder. Maar is dat ook zo? Toch niet helemaal, zo blijkt.In Frankrijk wil de minister van Volksgezondheid het poeder laten verbieden. "Laten we onze neus gebruiken waarvoor die bedoeld is", zegt toxicoloog Philippe Jorens.

Ine Philippe

Wat zijn energiepoeders?

Energiepoeders, ook wel 'energy sniffs' genoemd, zijn poeders die je moet opsnuiven en die een korte, maar heel krachtige energieboost veroorzaken. Doordat het poeder gesnoven wordt, heeft het meteen effect. Het middel zou volgens de producenten ideaal zijn "tijdens het studeren, tijdens de nachtdienst en tijdens het sporten." Ook bij een kater zou het middel je er weer bovenop helpen.

De producenten van de poeders claimen dat hun product vol natuurlijke producten zit. Zo bevat een van de energiepoeders Guarana, "een natuurlijke vorm van cafeïne", en taurine, "wat we ook in moedermelk terugvinden". Maar dat iets natuurlijk is, wil niet altijd zeggen dat het ook veilig is.

Op de websites van de energiepoeders kan je terugvinden welke stoffen er zoal in zitten, waaronder dus cafeïne en taurine. Maar nergens staat hoeveel cafeïne of taurine je per keer opsnuift. De website van een van de poeders meldt alleen dat één klein flesje goed is voor 20 keer snuiven, en dat je het effect meteen zou voelen. "We weten dus niet hoeveel we snuiven."

Welk effect hebben de poeders?

"Alles wat je via de neus snuift, komt direct in je bloedbaan terecht", reageert professor Philippe Jorens, toxicoloog en diensthoofd intensieve zorg van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. "Dat is ook de reden waarom mensen cocaïne via de neus snuiven."

"Die poeders bevatten stoffen die je ook terugvindt in energiedrank. Het grote verschil is dat we energiedrank opnemen via de maag, darmen en uiteindelijk de lever. De lever beschermt je lichaam, en breekt ongeveer 90 procent van de cafeïne in zo'n drankje af. Wanneer je die stoffen snuift, krijg je meteen de volle lading."

Je lever beschermt je lichaam. Maar als je iets snuift, komt het rechtstreeks in je bloedbaan terecht

Dat het poeder niet langs de maag en de darmen gaat, promoten de poeders net. Want, zo staat op een website te lezen, het poeder is "buikvriendelijk": het zou je, in tegenstelling tot wat soms het geval kan zijn bij koffie, geen geïrriteerde maag of darmen geven. De cafeïne komt zo wel rechtstreeks in de bloedbaan terecht, wat bij heel hoge dosissen gevaarlijke gevolgen kan hebben.

"Als je het poeder verschillende keren na elkaar zou snuiven, krijg je waarschijnlijk een heel hoge dosis cafeïne binnen. Daardoor gaat je alertheid omhoog, je hart gaat sneller kloppen en je bloeddruk schiet de hoogte in", zegt professor Jorens. "Ook de bloedvaten naar je hersenen kunnen vernauwen, en kunnen bij heel hoge dosissen cafeïne aangetast raken."

Voor alle duidelijkheid: het is niet zeker of de poeders dit sterke effect hebben. Dat komt net omdat we niet weten hoeveel cafeïne en taurine erin zit. De dosis maakt het gif, zoals het gezegde luidt, geldt dus ook hier.

Wat volgens professor Jorens wél duidelijk is, is dat onze neus niet gemaakt is om zulke poeders te snuiven. "De neus is gebouwd voor onze ademhaling, en om ingeademde lucht te filteren, niet om grote hoeveelheden energie op te nemen. Laten we onze neus dus gebruiken waarvoor hij bedoeld is."

Is het legaal?

Producenten van de energiepoeders promoten dat hun product volkomen legaal is. Als we naar de ingrediëntenlijsten kijken, zien we ook geen enkel ingrediënt dat in ons land verboden is. Toch gaan in onze buurlanden stemmen op om het product te verbieden.

De Franse minister van VolksgezondheidFrédéric Valletoux liet de voorbije week weten dat hij het poeder zo snel mogelijk wil laten verbieden, op vraag van experts. Volgens Valletoux zouden de energiepoeders een opstapje kunnen zijn naar zwaardere middelen, zoals cocaïne.

In ons land is het poeder niet in de winkel te verkrijgen, maar het is wel gemakkelijk online te bestellen. Dat zorgt er ook voor dat we niet weten wie het koopt, en hoe vaak het hier wordt gekocht.

Bovendien is het niet helemaal duidelijk wie bevoegd is voor het product. Omdat je het moet snuiven, zouden de poeders niet onder voedingswetgeving vallen. Ook het agentschap voor de voedselveiligheid (FAVV) zegt dat het poeder niet onder de levensmiddelen valt, en dus niet tot hun bevoegdheid behoort. Maar wie zich dan wel over het product moet buigen, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen

  1. Binnenland Noodweer maakt dodelijk slachtoffer: baby overleden in park van Ukkel Update 09:01
  2. Drongen Nieuwe brug over E40 in Drongen blijkt te smal: vrachtwagensen auto's rijden zich vast in de bochten di 09 jul 06:30
  3. Binnenland Vandaag blijft het rustig, vanaf morgenavond opnieuw onweer: "Te vroeg voor supercellen, maar lokaal intense buien" 08:34
  4. Verenigde Staten President Biden belooft Oekraïne luchtafweersystemen op NAVO-top: "Hij gaf absoluut geen fragiele indruk" 06:42
  5. Binnenland Wat als er een boom op mijn dak valt of mijn zonnepanelen zijn weggewaaid? Dit moet je doen bij stormschade Update 05:45
  6. Economie "Werk alleen biedt mensen geen uitweg uit armoede, een sterke sociale zekerheid doet dat wel", leert studie van KU Le... 07:22
  7. Brugge Gemaskerde man die gids in Brugge in het water duwde: "Hij beklimt onze middeleeuwse architectuur en dat hoort niet" Update di 09 jul 17:55
"Energy sniffs" zijn in opmars: wat zijn die snuifpoeders? Welk effect hebben ze? En zijn ze gevaarlijk? (2024)

FAQs

"Energy sniffs" zijn in opmars: wat zijn die snuifpoeders? Welk effect hebben ze? En zijn ze gevaarlijk? ›

Want, zo staat op een website te lezen, het poeder is "buikvriendelijk": het zou je, in tegenstelling tot wat soms het geval kan zijn bij koffie, geen geïrriteerde maag of darmen geven. De cafeïne komt zo wel rechtstreeks in de bloedbaan terecht, wat bij heel hoge dosissen gevaarlijke gevolgen kan hebben.

Wat zijn Energy Sniffs? ›

'Energy sniffs', oftewel poedertjes die je kunt snuiven voor een krachtige energieboost, worden steeds populairder in ons land en de buurlanden. Ze zijn ook volledig legaal, maar daar kan weleens verandering in komen.

Wat is Snuifpoeder? ›

Snuiftabak is een zeer fijn vermalen en gedroogde tabak die verrijkt is met allerlei kruiden. Menthol en eucalyptusolie zijn veelgebruikte ingrediënten. Het snuiven geeft een frisse, tintelende sensatie in de neusholten.

Wat zijn negatieve effecten van energiedrankjes? ›

Het overmatig gebruik van energiedranken kan leiden tot een cafeïne-intoxicatie. Symptomen van een intoxicatie zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn, hartkloppingen, prikkelbaarheid, angst en bevingen. In zeldzame gevallen leidt het ook tot meer ernstige complicaties zoals hallucinaties en stuipen.

Wat is de sterkste Energy? ›

Met 150 mg cafeïne per blikje verdient Monster Energy Ultra de titel van energiedrank.

Wat zat er vroeger in een Snuifdoosje? ›

Een snuifdoos is een speciaal doosje dat vroeger werd gebruikt om snuiftabak in te bewaren. Het doosje diende tevens als hulpmiddel voor het snuiven van de tabak.

Wat zit er in Snuf? ›

Snuiftabak geeft een fris en tintelend gevoel in de neus. Vaak door de stoffen die eraan zijn toegevoegd, zoals menthol. Dit gevoel schijnen gebruikers fijn te vinden. Ook zit er nicotine in snuiftabak.

Is pruimtabak slecht voor je? ›

Risico's voor de gezondheid

Een duidelijk gevolg van tabak pruimen is een slecht gebit. Mensen die veel pruimen hebben vaak bruine tanden. Het kan ook zorgen voor meer gaatjes en zelfs uitvallende tanden.

Wat is de smaak van Energy? ›

De smaak van energie. De samenstelling van een Monster Energy Original biedt een mix van koolzuurhoudend water en ingrediënten met een verkwikkend aroma. De smaak is bijzonder zoet, met een zelfde resultaat als het gevoelde effect: stimulerend. Drink Monster Energy lekker gekoeld voor de beste ervaring.

Wat zit er in Wildkraut? ›

Ingrediënten. Meesterkruid, rozenwortel, watermunt, guarana, moringa, natuurlijke cafeïne, taurine.

Wat geeft Energy? ›

Energiedrank is frisdrank met veel cafeïne en suiker, met uitzondering van de lightvarianten die geen suiker bevatten. Verder kunnen er ingrediënten als taurine, D-glucuronolacton en guarana in energiedrank zitten. Voorbeelden van energiedrank zijn: Red Bull, Burn, Monster en Bullit.

Wat betekent Energy? ›

Het vermogen om arbeid te kunnen verrichten. Meestal is het doel om warmte of kracht nuttig te gebruiken. Voorbeelden van energie zijn aardgas, aardolie, windenergie en elektriciteit.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 5704

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.